Zone of Genius – De Pitchcoach

topvrouwen podcast esmeralda kleinreesink

Er zijn momenten dat ik worstel met de vraag of ik een bescheiden antwoord moet geven of juist niet. Net als veel van mijn cliënten die niet zo houden van ‘zichzelf verkopen’.

Maar ik had nul aarzeling bij de vraag die Annemarie van den Thillard me stelde tijdens de opname voor de podcast Topvrouwen. 

“Zit jij in je Zone of Genius?” vroeg ze.

Dat klinkt, laten we eerlijk zijn, als een vraag waar je toch enigszins bescheiden zou moeten antwoorden. Jezelf met ‘genius’ associëren klinkt wel erg betweterig en aanmatigend.

Maar ik kom al een tijdje bij de Topvrouwenborrels die Annemarie organiseert en heb haar daar al vaker over de Zone of Genius horen praten. Sterker nog, ik heb het boek waar ze het op baseert, The Big Leap  van Gay Hendricks, pas weer eens herlezen.

Hij legt daarin uit dat je qua werk in verschillende Zones kunt functioneren:

  • Zone of Incompetence. Werk waarin heel veel mensen beter zijn dan jij en dat je het liefst compleet vermijdt.
  • Zone of Competence. Je kunt het werk wel redelijk, maar anderen zijn er beter in en je zou liever hebben dat anderen het deden.
  • Zone of Excellence. Je bent heel erg goed in wat je doet, maar je hebt er niet specifiek veel lol in en komt er niet van in flow.
  • Zone of Genius. Dit is werk waar je echt van in flow komt. Het werk is niet alleen makkelijk maar ook leuk om te doen en als je het doet dan verlies je je gevoel voor tijd.

Zoals hij de Zone of Genius beschrijft, dat is hoe mijn werk als pitchcoach voelt. Moeiteloos. In flow. Mijn passie.

Dus ik kon in alle oprechtheid, zonder enige valse bescheidenheid, een eerlijk antwoord geven op die vraag van Annemarie: “Zit jij in je Zone of Genius?”.

“Ja”.

Net als Annemarie zelf, overigens.

Hoe zit dat bij jou? Zonder valse bescheidenheid: zit jij in je Zone of Genius? Of, in de woorden van Annemarie: “Blijf je hangen, zoals het overgrote deel van de mensen, in de Zone of Excellence? Omdat we het eigenlijk heel moeilijk vinden om van onszelf te zeggen dat we ergens geniaal in zijn?”

Hele Topvrouwenpodcast luisteren? https://open.spotify.com/episode/0EMKuui8BHta1XDX8yqjne?si=k_8bOE2vQSC5rm72HQ0Xog&nd=1

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving