Drama-ding – De Pitchcoach
Morgen is het weer zover: de Troonrede. Heel benieuwd of het dit jaar weer zo’n gedrocht is als vorige jaren.
Een tijdje terug hield Olaf Geyendorpher’s communicatiebureau Proven Context een onderzoek naar de begrijpelijkheid van de Troonrede. Conclusie: onbegrijpelijk voor de meeste mensen. En dus heeft Proven Context ‘m zelf maar achteraf hertaald naar begrijpelijk Nederlands.
Ik heb me in 2021 gewaagd aan een videoanalyse van de Troonrede op YouTube en ik kwam tot een soortgelijke conclusie. Supermoeilijk om er niet alleen maar negatief commentaar op te leveren. Of zoals ik op camera verzuchtte tegen mijn editor: “Wat een drama-ding!”, wat ze prompt als intro heeft gebruikt voor de video. 😉
Dus in de online cursus Schrijf je Perfecte Pitch in 1 Dag heb ik van de nood een deugd gemaakt en in de module over het verbeteren van je pitch de Troonrede gebruikt als voorbeeld van een tekst met lekker veel verbetermogelijkheden.
Olaf schreef vorige week op LinkedIn dat hij uitkijkt naar editie 2023, “want de Troonrede wordt nu toch een beetje een graadmeter voor begrijpelijke taal vanuit Den Haag.”
En hij schreef heel enthousiast: “💡En Esmeralda Kleinreesink toetst of de redevoering van Willem-Alexander door kan gaan als geschikte #pitch”.
Nou, dat gaat Esmeralda niet wederom doen. Eén keer dat drama-ding is voldoende.
Ik hoop persoonlijk dat het ministerie van Algemene Zaken of het Algemeen Secretariaat van de Dienst Koninklijk Huis dit jaar verstandig is geweest en Olaf en zijn mensen heeft ingehuurd om de hertaling deze keer VOORAF te doen.
Voor de liefhebbers hierbij mijn videoanalyse van de Troonrede van 2021 met de ‘drama-ding’ opmerking aan het begin: