“En, wat vond je van de nieuwe zorgminister, Ernst Kuiper?” vroeg de journalist van het AD terwijl de persconferentie nog bezig was.
Het was al de tweede keer dat het Algemeen Dagblad belde. Want twee dagen eerder had een andere journalist zowel mij als David van der Meulen van Speak to Inspire gebeld met de vraag wat we vonden van de presentatievaardigheden van de vorige zorgminister, Hugo de Jong. En of we nog tips had voor de nieuwe minister. Dat was een leuk artikel geworden op pagina 4 en 5 van het AD.
“Ik vind het een prima start” zei ik. “De toevoeging van het beeldscherm werkte aardig, want de beelden onderstreepten de woorden van Kuipers. Hij gebruikte maar 1 echt moeilijk woord (cesuur) en het was lekker kort. Wel vond ik dat hij veel naar Rutte keek om steun te vragen en dat zijn vragende voorhoofd bij het beantwoorden van een paar vragen liet zien dat hij nog niet helemaal zeker op het podium stond.”
De volgende dag stond ik prima geciteerd in de krant, nu op pagina 3. En niet alleen in het AD, maar ook in allerlei regionale kranten kreeg ik van vrienden en zakenpartners uit het hele land te horen: Tubantia, BN De Stem, De Gelderlander, De Twentse Courant. En zelfs met in het midden een citaat van mij, met mijn naam, bedrijfsnaam en foto groot in beeld.
Super leuk natuurlijk. Ook een hartstikke leuk artikel. Behalve dan die foto. Want dat was geen foto die ik ze heb gegeven. Ze hebben namelijk niet om een foto gevraagd. Het is ook geen foto van Esmeralda Kleinreesink, De Pitchcoach. Het is een foto van mijn alter-ego, stand-up comedian Esmeralda Klein. Om precies te zijn: van een typetje dat ik speel. Met veel gel in het haar en een heel fout dandysjaaltje.
Lessons Learned: als je wordt geïnterviewd, vergeet niet te vragen of ze een foto willen. Zodat je zeker weet dat jij op de foto komt en niet jouw foute alter-ego :).
Dit was het hele artikel:
Bracht een nieuwe minister ook nieuw elan op de coronapersconferentie? ,,Het beeldscherm was zeker een goede toevoeging.”
Er zijn inmiddels al meer dan veertig coronapersconferenties geweest, de meeste Nederlanders konden de opstelling daarvan dromen: Mark Rutte links, Hugo de Jonge rechts, allebei achter een spreekgestoelte. In het midden een gebarentolk, bij voorkeur Irma.
Met de ministerswissel op Volksgezondheid (Ernst Kuipers voor De Jonge) wil het kabinet ook nieuw elan aan de persconferenties geven, werd aangekondigd. Vooral: meer beeld, minder woorden. Ambtenaren bestudeerden de afgelopen weken hoe bewindslieden in het buitenland lockdowns en versoepelingen aan hun burgers meedeelden.
Mark Rutte bleek een blijvertje. De spreekgestoeltes ook. Kuipers stond er achter, op de plek waar bijna twee jaar lang Hugo de Jonge stond. Zelfde kleur pak, andere schoenen. Wel verdwenen de gebarentolken uit de zaal. Ze waren nu op tv in een klein schermpje te zien.
Het nieuwe elan moest vooral van een beeldscherm komen. Er werd een graphic op vertoond waarop het aantal besmettingen in Nederland werd vergeleken met dat in andere landen, eentje waaruit moest blijken dat boosteren de kans op ziekenhuisopname verkleint, maar ook eentje over de geestelijke nood bij jongeren. ,,Dat vond ik een goede toevoeging”, zegt expert Esmeralda Kleinreesink (De Pitchcoach). ,,Zeker het beeld met de grote aantallen besmettingen in andere landen. Dat onderstreepte duidelijk de woorden van Kuipers.”
Het beeldscherm moest ons ook iets anders vertellen, vermoedt speechschrijver en debatexpert David van der Meulen (bureau Speak to Inspire). ,,Het is bedoeld om de kijker het gevoel te geven: dit is nieuw, we zitten nu in een nieuwe fase.” Oftewel: Kuipers wil met een schone lei beginnen. ,,Vraag is wel hoe effectief die plaatjes waren. Ze waren zo snel weer weg dat je dacht: wat heb ik nu precies gezien?”
Kuipers gebruikte niet te veel moeilijke woorden. En hij maakte het ook even persoonlijk: ik heb zelf ook zoons van in de twintig, dus ik begrijp hoe jongeren zich voelen
Esmeralda Kleinreesink
Ook waren er, zoals beloofd, minder woorden: het eerste deel van de persconferentie duurde met elf minuten ongewoon kort. De nieuwe minister van Volksgezondheid is een stuk korter van stof dan zijn voorganger. Van der Meulen: ,,Kuipers komt heel sober over, zijn voorganger was wat meer van de show en de metaforen. Deze minister bleef heel feitelijk: dit is wat er aan de hand is.” Kleinreesink: ,,Hij gebruikte niet te veel moeilijke woorden. En hij maakte het ook even persoonlijk: ik heb zelf ook zoons van in de twintig, dus ik begrijp hoe jongeren zich voelen. Wat me ook opviel: zijn vragende voorhoofd. Hij leek met zijn gezicht om goedkeuring vanuit de zaal te vragen: ik hoop dat je gelooft wat ik zeg.”
Van der Meulen zag ook een gemiste kans. ,,Op de vraag waarom de horeca nu niet open kan, kwam geen helder antwoord. Terwijl de aangekondigde ongehoorzaamheid dat wel noodzakelijk maakte. Daar hadden ze beter op kunnen anticiperen.” Daar miste het nieuwe elan dus.
Het kabinet werkt overigens nog wel aan een toekomstperspectief, zei premier Rutte. Hij kondigde aan dat er nog wordt nagedacht over de manier waarop dat wordt gecommuniceerd. Met andere woorden: went u nog niet teveel aan de opstelling van deze persconferentie, misschien is het over een paar weken toch helemaal anders.
Bron: https://www.ad.nl/binnenland/kuipers-maakte-het-ook-even-persoonlijk-ik-heb-zelf-ook-zoons-van-in-de-twintig~a502ba3b9/ en Algemeen Dagblad (Cyril Rosman) van 14 januari 2022, pagina 3 en diverse regionale dagbladen (Tubantia, BN De Stem, Twentse Courant, De Gelderlander).