“Jij weet wat Toearegs zijn, maar weet je publiek dat ook?”, vraag ik aan Marvin Kuipers.
Marvin en ik zijn samen een middag aan vier pitches aan het werken. Vier keer dezelfde boodschap, call-to-action en voorstelronde, maar telkens gericht op een ander publiek, met een ander verhaal, wat ik een ‘passiehaak’ noem.
Hij doet aan ‘dodehoekmarketing’. Erachter komen waarom mensen niet doen wat jij verwacht en daar interventies voor ontwikkelen, die handig gebruik maken van marketingprincipes.
Dat heeft hij o.a. gedaan op uitzending in het Afrikaanse land Mali en daar heel wat levens mee gered. Door erachter te komen waarom een deel van de bevolking (vooral Toearegs) bij de lokale politie niet meldt dat ze informatie hebben over bermbommen. Door erachter te komen waarom sommige mensen dat niet meldden, ontwikkelde Marvin een effectieve interventie waardoor ze wel gingen melden.
Een heel bijzonder verhaal, maar als je als toehoorder niet weet wat een Toeareg is, dan komt de pitch niet binnen. We hebben maar heel kort de tijd om het verhaal te vertellen, dus kunnen er niet te lang bij stilstaan. En we willen neutrale taal gebruiken, die op geen enkele manier als discriminatie kan worden gezien en ons voorstellingsvermogen prikkelt. Dus hoe doen we dat? Met zintuigen!
Want voor elk verhaal geldt dat als je wilt dat het binnenkomt, je moet zorgen dat je zintuigelijke informatie gebruikt. Jij hebt de wereld leren kennen door je zintuigen, dus als je je toehoorders jouw wereld in wilt trekken, doe je dat door hen jouw zintuigelijke informatie over te brengen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven.
We kiezen ervoor om de Toeareg te beschrijven in hun eigen woorden, op een manier die je een visueel beeld geeft dat afwijkt van het beeld dat de meeste toehoorders zullen hebben van mensen uit Mali en die relevant is voor de rest van het verhaal: “Toearegs noemen zichzelf ‘blanke Afrikanen’.”
Dit is de totale scene waarin we zowel horen, zien als voelen gebruiken om kort en krachtig het verhaal te vertellen:
Ik sprak een oude Toeareg [ZIEN] . Toearegs noemen zichzelf [HOREN] ‘blanke Afrikanen’ [ZIEN]. Hij zei [HOREN]: ”Ik ga een bermbom niet melden, want de politiecommandant is een ‘zwarte van een andere stam’ [ZIEN]. Hij aaide over mijn onderarm [VOELEN]. “Maar bij jou meld ik wel, want jij bent blank” [HOREN & ZIEN].
Als mens verafschuw ik dit soort discriminatie, als professional heb ik het haakje ontdekt om een programma te ontwikkelen. ‘Waarom doen ze dat toch…?’ was de basis.
En de beloning kwam toen het bermbomprogramma een paar weken liep en een collega tegen me zei: “We hebben echt levens gered!” [HOREN]
Dus: als je een verhaal wilt vertellen dat binnenkomt bij je publiek, gebruik dan zintuigelijke informatie.
—–
Wil je ook korte, krachtige verhalen vertellen om je boodschap echt te laten overkomen? Daar help ik je graag bij! Boek een kennismakingsgesprek op www.depitchcoach.nl/contact
—