Zandstraalcabine – De Pitchcoach

Esmeralda Kleinreesink De Pitchcoach Belastingdienst feb 2023

“Bij de eerste workshop zijn 112 deelnemers, bij de tweede 79”, zegt de dame van de Belastingdienst tegen me als ik me inschrijf bij de sprekersbalie. “Oh, wat leuk!” zeg ik verrukt. Want bij de laatste communicatie waren er nog 36 inschrijvingen per workshop.

“Je zit in de Zandstraalcabine”, en ze wijst helemaal naar het eind van de loods.

Ik geef twee workshops De Perfecte Persoonlijke Pitch tijdens de medewerkersdag van de afdeling Organisatie en Personeel van de Belastingdienst. Ze hebben een hele bijzondere locatie voor de 700 aanwezigen bedacht: De Rijtuigenloods. Een evenementencentrum in een oude rijtuigloods van de NS in de buurt van Amersfoort Centraal.

In de hoofdruimte staan oude rijtuigen die zijn ingericht als werkruimtes en horecagelegenheden. En aan mijn ruimte te zien is die inderdaad vroeger een zandstraalcabine geweest: een hoge, lange pijpenla. Met acht metalen statafels en een maximum capaciteit van 120 man.  Met een prachtig groot presentatiescherm op de kopse kant, dat zonder enige moeite de inhoud van mijn laptop laat zien.

Maar zonder podium. Da’s lastig als je 1.68m bent en er 112 man 20 rijen dik in een nauwe ruimte staan. En zonder microfoon, want die heb ik niet aangevraagd. Tot 50 man werk ik altijd op stem, maar 112 man in die ruimte? Dat gaat me niet lukken.

Een beetje nerveus loop ik terug naar de sprekersbalie. Zou het lukken om op zo’n korte termijn een microfoon te regelen?

De dame van de organisatie stelt me maar 1 vraag: “Wil je een hand-held of een headset?” En binnen tien minuten zet de jongen van de technische dienst een headset op mijn hoofd die perfect geschikt is voor de ruimte. Als ik ‘m test kan ik de hele ruimte doorlopen zonder dat het ergens gaat piepen door interferentie met de luidsprekers. Fantastisch!

En dat gebrek aan podium? Dat los ik op door de lange linkerzijde als mijn podium te gebruiken. Dan staat het publiek maar 3 dik en ben ik bovendien veel dichter bij hen. Makkelijk bij vragen stellen.

Ik heb ervan genoten: bijzondere locatie, perfecte organisatie en enthousiaste mensen.

PS: Stond je in de Zandstraalcabine toen het brandalarm net voor het einde ging en wil je alsnog een digitale versie van de template hebben die op de tafels lag, met de 4 elementen van de perfecte pitch? Link dan met me, zet hieronder “Template, graag!” in het commentaar en hij komt naar je toe!

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving