Jezelf zijn in uniform – De Pitchcoach

Foto Esmeralda en Alexandra

Personal Branding in uniform

“Dat is een eye-opener, dat had ik nooit verwacht”, zegt personal branding expert Alexandra Calmero.  “Goh, dat er sprake is van personal branding in het leger!”. Ze kijkt er erg verrast bij. 

Brandkarma Radio

Alexandra interviewt mij voor haar podcast, Brandkarma Radio. En hoewel ze me als De Pitchcoach interviewt, gaat het gesprek de eerste twintig minuten over mijn achtergrond als militair. En dat blijkt voor een branding expert veel verrassingen op te leveren.

Militaire emoties

We hebben het gehad over de vraag of een uitzending een zwaard van Damocles is voor militairen (nee), of ik teleurgesteld ben over wat er in Afghanistan gebeurt na de terugtrekking (nee, wel verdrietig) en of militairen emoties tonen en huilen (jazeker, maar wel op een passend moment).

Uniform

En dan stelt ze de vraag die haar als personal branding expert aan het hart gaat: “Je ziet er in een uniform allemaal hetzelfde uit. Is er dan wel ruimte voor het individu? Mag je je eigen persoonlijkheid laten zien?”

Ik blijf het als voormalig uniformdrager vreemd vinden dat mensen die nooit een uniform hebben gedragen denken dat het uniform je een soort eenheidsworst maakt, je van je persoonlijkheid berooft. Terwijl het tegendeel het geval is. Het maakt je herkenbaar, zeker, maar je kunt een uniform zo enorm tweeken dat je juist heel veel informatie over wie je bent weggeeft.

Personal branding items

Dus ik leg uit dat een militair uniform vol met (in haar termen) ‘personal branding items’ zit. “Je kunt zien of iemand bij de Landmacht, de Luchtmacht of de Marine zit. In een hoge, midden of lage salarisschaal. En op welke uitzendingen ‘ie is geweest. Dat kun je allemaal aflezen aan een soort kleurige streepjescodes”, zeg ik, doelend op de batons op je borst.

Brand book

Als ze van de verbazing bekomen is, vraagt ze: “Wordt dat dan ook vastgelegd in een brand book?”. Ik heb de term brandboek nog nooit gehoord, maar ik begrijp onmiddellijk wat ze bedoelt. Ik moet inwendig grinniken als ik bedenk dat wij bij Defensie een ster zijn in het vastleggen van ons merk, onze brand. Handboek Soldaat, MP-bundel Ceremonieel & Protocol, Handboek Presentatie Luchtmacht. Van wie je met ‘u’ moet aanspreken, tot wanneer je witte handschoenen draagt, tot hoe je gezamenlijk loopt…. eh… exerceert.

Personal brand

Ze concludeert dat een militair ook ‘gewoon’ een personal brand is. En hoewel ik het zelf nooit zo zou formuleren, kan ik niet anders dan haar gelijk geven. Ook in uniform blijven we unieke mensen van vlees en bloed, met emoties, persoonlijkheid en een eigen verhaal om te pitchen!

Podcast

De hele podcast kun je hier in drie delen afluisteren. Het eerste deel gaat over militaire personal branding.

Foto’s: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (Agusta Bell boven de branding), Esmeralda Kleinreesink

Agusta Bell vliegt boven de branding (NIMH Beeldbank)

Agusta Bell boven de branding

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving