Verkleuterd – De Pitchcoach

doll_boy_cheeky_stick_out_tongue_sweet_toys_children_funny-512041

“Communicatieprofessionals horen regelmatig van opdrachtgevers dat taal niet te eenvoudig mag worden. Het woord kleuter valt daarbij vaak.”  Zo begint het wetenschappelijk onderzoek van Henk Pander Maat en Jet Gravekamp over eenvoudig taalgebruik.

Nou, dan ben ik als pitchcoach ook een typische ‘communicatieprofessional’. Want ook ik moet mijn cliënten er regelmatig van overtuigen dat makkelijk beter is als je indruk wil maken. Niet slechter. En dat simpele taal niet ‘verkleutert’. 

Om mensen daarvan te overtuigen gebruik ik een serie vermakelijke onderzoeken van Daniel Oppenheimer waar ik wel eens eerder over heb geschreven. En sinds kort ook dit onderzoek van Henk en Jet.

Zij definiëren ‘verkleuteren’ als een angst bij met name hoogopgeleiden dat eenvoudige taal als neerbuigend wordt ervaren, of minder deskundig overkomt.

Ze onderzoeken in hun artikel of hoger opgeleiden inderdaad eenvoudig taalgebruik vervelend vinden of juist niet.

Hun conclusie is dat juist hoogopgeleiden dat helemaal niet vervelend vinden. Hoger opgeleiden hebben absoluut niet het gevoel dat ze verkleuteren als een tekst makkelijk is. Integendeel. De toch wel verrassende conclusie is dat ze makkelijke teksten zelfs nog meer waarderen dan lager opgeleiden.

En dat is niet het enige interessante aan het artikel. Ze onderzochten namelijk ook of makkelijkere woorden, weinig gebruikte (infrequente) woorden en kortere zinnen helpen om een tekst beter te begrijpen.

Makkelijkere woorden (rood staat vs. debetsaldo) en frequente woorden (meteen vs. spoedig;  moeten vs. dienen) helpen tekstbegrip is de conclusie. En ze zorgen er ook voor dat de auteur als vriendelijker wordt ervaren.

Kortere zinnen helpen daarentegen niet. Het zorgt er niet voor dat mensen een tekst beter begrijpen, of ze nou laag- of hoogopgeleid zijn.

Dus de conclusie uit dit onderzoek is: gebruik makkelijke woorden, die vaak gebruikt worden in het dagelijks leven en je komt begrijpelijker en vriendelijker over zonder dat je enige angst hoeft te hebben dat de ander zich verkleuterd voelt. Zelfs niet (juist niet!) als ze hoogopgeleid zijn.

 

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving