Wetenschapsfrustratie – De Pitchcoach

esmeralda kleinreesink event inspiration 2023 voor zaal (tycho's eye photography)

“Wie van jullie heeft wel eens een communicatiecursus gedaan?”, vraag ik de 250 mensen die aanwezig zijn theater Gooiland voor het Pitches can be Bitches event van Event Inspiration.

Meer dan de helft van de aanwezigen steekt een hand omhoog.

Maar als ik de volgende vraag stel, gebeurt er iets vreemds. Er gaat geen enkele hand omhoog. Nul. Geen enkele beweging in de zaal.

Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Altijd is er wel iemand met een afwijkende mening of inzicht.

Maar ja, deze vraag heb ik ook nog nooit eerder gesteld, want het is de eerste keer dat ik deze lezing geef. Hij heet ‘De 10 beste wetenschappelijke pitchtips’.

De vraag was: “Wie heeft in die communicatiecursus geen trucjes geleerd, maar wetenschappelijk onderbouwde technieken zodat je ook echt begrijp waarom je iets doet?”.

Niemand!

En als ik heel eerlijk ben, verbaast het me niet eens.

Ik heb zelf weet-ik-hoeveel communicatie- en presentatiecursussen gehad waarbij dingen werden beweerd waarvan ik dacht: hoezo dan? Is dat echt waar, of verzin je dit ter plekke? Of waarbij wetenschap werd geciteerd die totaal uit zijn verband gerukt was. Wat bleek als ik het later zelf ging nalezen.

Zoals de in veel communicatietrainingen genoemde stelling dat “93% van de boodschap wordt overgebracht door lichaamstaal en maar 7% door inhoud”.

Die cijfers komen uit een wetenschappelijk onderzoek van Albert Merabian uit 1981, dat tot grote frustratie van Merabian zelf voortdurend verkeerd geciteerd wordt. Want dat onderzoek gaat helemaal niet over presentatietechniek in het algemeen. Het gaat enkel en alleen over het overbrengen van emoties.

Dus vandaar dat ik als De Pitchcoach altijd zeg: ik leer je geen trucjes, maar wetenschappelijk onderbouwde technieken. Want er is te veel goed wetenschappelijk onderzoek op het gebied van pitchen en presenteren dat nooit wordt toegepast en dat moet stoppen. Vandaar ook deze nieuwe lezing ‘De 10 beste wetenschappelijke pitchtips’.

PS: Wil jij de 10 beste wetenschappelijke pitchtips uit deze lezing ontvangen?  Stuur me dan een email op info@depitchcoach.nl met als onderwerp ‘Ja! 10 pitchtips’ en ik stuur ze je direct gratis op!

esmeralda kleinreesink event inspiration 2023 (tycho's eye photography)

Foto’s: Tycho Eye Photography

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving