Draaistoel – De Pitchcoach

man op bureaustoel (microsoft 365 stockfoto)

Ik ben met Florian* de video-opname van zijn sollicitatiepitch aan het bespreken. Florian is een Nederlandse topambtenaar die de overstap naar een internationale organisatie wil maken en weet dat de concurrentie moordend is.

“Ik heb een aantal buitenlandse concurrenten die inhoudelijk dieper in de materie zitten dan ik, terwijl ik juist beter ben in zaken als netwerken en teambuilding. Voor die andere kandidaten wordt zware politieke druk uitgeoefend. Dus ik wil alles wat ik in de hand heb perfect voorbereiden”.

Vandaar dat we samen een perfecte pitch hebben geschreven die helemaal aansluit bij de problemen van die organisatie en bij zijn sterke punten.

Nu zijn we in de fase dat we de laatste puntjes op de i gaan zetten voor zijn online sollicitatie. Ik geef hem wat tips aan de hand van wat ik zie en hoor:

“Zet je laptop veel hoger, want als je zo op de camera neerkijkt, dan kom je arrogant over, terwijl dat helemaal niet bij jou past.”

“Zorg voor een glas water, om te voorkomen dat je een droge mond hebt door de stress. Dat voorkomt die droge klikgeluiden”.

Dit zijn tips die ik regelmatig geef, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Maar dan gebeurt er halverwege de pitch ineens iets ongebruikelijks. Al die tijd heeft hij relatief ontspannen op zijn stoel gezeten, maar ineens gaat zijn lijf alle kanten op. Het duurt even voordat ik denk door te hebben wat er aan de hand is.

“Zit je soms op een bureaustoel op wieltjes?” vraag ik hem.

“Klopt”, zegt hij.

“Dan raad ik je aan om bij een sollicitatiegesprek op een andere stoel te gaan zitten, eentje die niet meebeweegt met je,” zeg ik.

Een draaistoel vergroot je bewegingen namelijk. Dus als je last van nerveuze energie hebt die ergens naar toe moet, dan zien we dat uitvergroot op het scherm met zo’n stoel. Niet voor niets dat ondervragers (en sommige tv-shows!) er een voorkeur voor hebben om mensen op een draaistoel te zetten….

“Nooit geweten”, zegt hij.

Aan het eind van de analyse zegt hij: “Zo nuttig al deze tips, ik voel me tot in de puntjes voorbereid”.

Dan is zijn eerste doel nu al geslaagd. Op naar het tweede: die internationale positie daadwerkelijk krijgen.

*Niet zijn echte naam

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving