Verkiezingspitch – De Pitchcoach

Verkiezingsspiegelbeeld

Nu het weer gemeenteraadverkiezingen zijn, moest ik denken aan dit filmpje dat Stephan van Irsen mij bij de vorige verkiezingen toezond met een pitchvraag erbij:

“Aan het einde zegt Joost Eerdmans duidelijk handgebarend: ‘De enige kans op een regering over rechts’. Ik was in verwarring, want zijn handen gaan [voor mij] naar links. Wat vind jij: maakt hij een fout?”

Mijn antwoord was: Ja.

Als spreker heb je een boodschap voor je publiek, niet voor jezelf. Dus de gebaren die je maakt, moeten je publiek helpen om je boodschap te begrijpen. Dat betekent dat als je het over rechts hebt, je een gebaar moet maken dat voor je publiek rechts is.

En dat is lastig, want het betekent dat jij voor jezelf een gebaar aan je linkerkant moet maken. Dat is iets waar je bewust aandacht aan moet besteden en echt op moet oefenen, want dat komt niet vanzelf. Zelfs niet voor beroepssprekers als politici.

Dus, de pitchtip van deze week is: maak je gebaren in spiegelbeeld, zodat je publiek niet in verwarring achterblijft als je het over link en rechts hebt.

Heb je ook een pitchvraag? Stuur ‘m in, dan zie je ‘m wellicht in een volgende blog voorbij komen!

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving