Toespraak premier Rutte – Speech analyse in 10 punten – De Pitchcoach

Torentje bij nacht

Welke 10 technieken gebruikte premier Rutte in zijn Torentjestoespraak over de harde lock-down om het Nederlandse volk te overtuigen? En hoe kun jij die ook toepassen om jouw pitches te verbeteren? Hierbij de pitchanalyse van de coronaspeech van maandag 14 december 2020 van premier Rutte.

Let op: er zijn twee versies van de speech in omloop: de live versie waarop het gejoel van de demonstranten te horen is en een –kennelijk- vooraf opgenomen versie die o.a. door de Rijksoverheid en NOS op YouTube zijn gezet. Ik heb voorbeelden uit beide gebruikt.

Wat ging goed?

  1. Hij is empathisch. Hij begint met zijn medeleven uit te spreken voor de families van de mensen die iemand aan corona hebben verloren.
  2. Hij spreekt in de ik-vorm en de wij-vorm en hij spreek de kijker direct aan. Dat schept een band. Hij zegt dingen als “ik snap goed dat de muren van je thuiskantoor op je afkomen”.
  3. Hij improviseert. Er is in de live-versie op de achtergrond te horen dat er luidkeels geprotesteerd wordt buiten het torentje. Hij negeert dat niet, maar benoemt het. “We hebben niet te maken met een onschuldige griep, wat sommigen, zoals de demonstranten hierbuiten, nog steeds denken”.
  4. Hij structureert zijn speech door te vertellen wat hij gaat doen. Hij vertelt dat er drie scenario’s zijn en legt die uit (opgenomen versie). Hij vertelt dat hij 7 maatregelen gaat treffen, die hij één voor één afgaat (live versie).
  5. Hij vertaalt grote cijfers naar begrijpelijke maten. Hoeveel mensen werden positief getest deze week? De hele Kuip vol.
  6. Hij vertaalt abstracte begrippen naar praktijkvoorbeelden. “Heel veel ondernemers staan ineens met de rug tegen de muur [abstract]. De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp-er. Maar het geldt ook voor nationale iconen als de KLM”.
  7. Hij geeft een compliment. “Ik wil iedereen in Nederland bedanken voor de manier waarop de aanwijzingen en maatregelen tot nu toe zijn opgevolgd”. Dat maakt dat we veel welwillender staan tegenover de kritiek die hij daarna geeft.
  8. Hij gebruikt metaforen die je ook onbewust een boodschap meegeven: “We hebben een steunpakket dat mee-ademt: bij meer verlies, krijg je meer steun”. Dat schept onbewust het beeld van ademruimte, lucht krijgen.

Wat kan beter?

  1. Hij houdt zijn handen zo voor zich dat hij zich van de kijker afschermt, een barrière opwerpt. Dat maakt hem afstandelijk. Leg ze liever naast elkaar zodat je vrij bent om je verhaal met je handen te ondersteunen.
  2. Hij gebruikt zijn handen vrijwel niet om zijn boodschap te ondersteunen. Je ziet dat de weinige keren tijden de live uitzending dat hij zijn handen wel gebruikt, dat het zijn boodschap onmiddellijk kracht bijzet en nog persoonlijker maakt. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van het ‘’dringende advies”,  “pff wat is het moeilijk” en “de demonstranten hierbuiten”.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving