Pitchen voor investeerders – De Pitchcoach

Masterclass

De helft is zo slecht dat ik niet verder lees

“Van de pitches die ik zie, is de helft slecht”, zegt business angel Bernd Mintjes. “En als de 1 minuut pitchvideo slecht is, ga ik niet eens meer verder lezen. Want als een ondernemer het niet kan uitleggen aan mij, kan hij dat dan wel aan een klant?”

Bernd Mintjes gaf afgelopen week namens Business Angels Connect de masterclass “Deal Closing”, oftewel: Hoe krijg je als ondernemer geld van een investeerder? Een goede pitch was stap 2 uit zijn 9 stappenplan.

Mintjes raadde aan om vooral bij stap 5: Onderhandelen, je te laten bijstaan als ondernemer. Maar als de helft van de kandidaten al op sneuvelt bij stap 2: Pitchen, zou ik je adviseren om dat ook te doen bij het creëren van je 1 minuut pitch. Lees op zijn minst dit artikel zodat je weet waar je op moet letten bij een pitch voor een angel investor.

Inhoud elevatorpitch voor investeerder

Mintjes was heel duidelijk over wat hij wil weten in een 1 minuten pitch:

1) Je doelgroep, hun specifieke probleem en de oplossing die jij biedt (in die volgorde)
2) Welke 3 dingen doe jij beter dan je grootste concurrent?
3) Wat wil je van mij: hoeveel geld en welke expertise?

Wat hij specifiek niet wil, is dat je begint met het product of de dienst; hij wil juist weten welke nichemarkt je bedient.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld uit zijn praktijk: Vertel niet dat je CBD-pleisters verkoopt (een legale manier om de werkzame stof uit wiet toe te dienen), maar dat vrouwen van 60+ jouw CBD-pleisters gebruiken om lekker te slapen.

Wat betekent dat in de praktijk voor de 4 basiselementen van een pitch: introductie, concept, passiehaak™ en call-to-action?

1) Begin met je introductie. Die kan heel kort zijn: jouw naam, naam bedrijf, jouw functie en de naam van je product of dienst is voldoende;
2) Vervolg met de korte uitleg van jouw concept. Dat concept is hier niets anders dan stap 1 uit de Perfect Pitch Methode, de doelgroepanalyse: doelgroep, hun probleem, jouw oplossing. Aangevuld met de 3 dingen die je beter doet dan je grootste concurrent.
3) Integreer dat met je passiehaak, het verhaal waar je van gaat glunderen. Dit moet een verhaal zijn over hoe iemand uit jouw doelgroep geholpen wordt met haar/zijn probleem door jouw oplossing. Dus niet over jouw uitvinding van je dienst of product. Helemaal mooi is het als je in het verhaal ook verwerkt waarom de oplossing van de concurrent niet evengoed werkt.
4) Eindig met de call-to-action voor de investeerders. Hoeveel geld wil je van ze en wat verwacht je dat ze aan kennis bijdragen aan je bedrijf?

Voorbeeld elevator pitch voor investeerder

Laat ik een voorbeeld geven:

Mijn naam is Saskia Nurk, ik ben de eigenaar van De Slaappleister. [naam, functie, naam product & bedrijf] Mijn moeder had een probleem. [passiehaak: verhaal over iemand uit doelgroep] Een slaapprobleem. [probleem] Maar ze wilde absoluut niet verslaafd raken aan slaappillen. En een jointje roken om lekker te slapen, vond ze ook niks. “Ik ben geen hippie”. [2 nadelen van concurrerende producten] Maar voor het naar bed gaan een pleister opplakken met CBD (de werkzame, niet verslavende stof uit wiet), dat vindt ze prima. Dus sinds ze De Slaappleister plakt, slaapt ze weer de hele nacht door. [oplossing voor probleem en einde passiehaak] Net als nu al 15.000 andere tevreden klanten. [extraatje: bestaande markt]

Wij willen graag alle 60-plussers weer heerlijk laten slapen met De Slaappleister. [doelgroep] Daarvoor hebben we uw investering van 100.000 euro nodig en uw distributiekennis. Helpt u de wereld slapen? [call-to-action]

Moeilijker is een investeringspitch niet! Het doel is om aandacht te krijgen van de investeerders zodat ze absoluut meer willen weten.

Hulp nodig?

Wil je meer hulp bij het creëren van een investeringspitch? Ik help je graag! Bekijk de korte video over de Perfecte Pitch Methode, het uitgebreide webinar, of boek direct een gratis kennismakingsgesprek in mijn agenda.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving