TEDAnalyse: Hoe stress je vriend kan worden – Kelly McGonigal – De Pitchcoach

Stress als je vriend Kelly McGonigal TEDAnalyse met De Pitchcoach

We zijn allemaal druk, druk, druk… Dan ligt stress op de loer en dat is gevaarlijk, toch? Want stress zorgt voor hart- en vaatziekten en is dus ongezond voor je?
Nee, zegt Kelly McGonigal in haar TEDTalk “How to Make Stress Your Friend”:

Uit onderzoek blijkt dat stress alleen maar ongezond is als je denkt dat het ongezond is. Als je echter de stress in je hoofd kunt herformuleren (dat heet ‘reframen’ in de psychologie) als iets dat je helpt om goed te focussen, dan heeft het geen negatieve consequenties! In tegendeel.

Het is niet alleen een heel interessante TEDTalk om inhoudelijk naar te luisteren, maar ook qua presentatietechniek kun je veel van Kelly leren. Vijf technieken die zij gebruikt en die jij als directeur, ondernemer of topprofessional direct kunt toepassen bij je volgende pitch, presentatie of speech: 

  1. Doe voor wat je wil dat je publiek doet als je vraagt om publieksinteractie. Kelly doet dat heel goed als ze aan het begin vraagt of mensen weinig, redelijk of veel stress hebben gehad het afgelopen jaar. Ze stelt de vraag en doet dan zelf haar hand telkens omhoog om te laten zien wat ze wil dat jij doet. Dat is slim, want we hebben de neiging om andere mensen fysiek na te doen, dat zit in ons ingebakken. In de wetenschap heten de hersencellen die daarvoor zorgen ‘spiegelneuronen’.
  1. Luister naar het antwoord als je een vraag stelt en reageer er kort op. Kelly stelt niet alleen de vraag, ze kijkt ook naar de reacties van haar publiek en geeft commentaar op die reacties. Heel kort, maar ze laat daarmee goed zien dat ze geïnteresseerd is in het antwoord, met commentaar als ‘Hmmm” en “Ja, ik ook!”. Als je het stellen van een vraag alleen maar gebruikt als een gimmick en niet echt het antwoord wil weten, dan ben je je publiek gelijk kwijt. Die denken dan: “Je luistert niet naar ons, waarom zouden wij dan wel naar jou luisteren?”. Terwijl als je oprecht luistert je de boodschap afgeeft: “Ik vind het waard om naar jullie te luisteren”. Zoals ik in tip 1 al zei: doe het gedrag voor dat je wil dat je publiek nadoet. Hier: goed luisteren. 
  1. Gebruik op je powerpoint geen tekst, maar plaatjes. Kelly gebruikt op haar powerpoint slides vooral plaatjes en wat cijfers. Dat is slim, want wij mensen kunnen niet tegelijkertijd luisteren én lezen. Zodra er tekst op de dia staat, gaan we die automatisch lezen en kunnen we niet meer naar jou als spreker luisteren. 

We kunnen wel tegelijkertijd luisteren én kijken. Maak daar gebruik van door je betoog te ondersteunen met extra visuele informatie. Dan komt de inhoud namelijk extra goed binnen: zowel door de oren als de ogen van je publiek. Dat kan met foto’s, grafieken en illustraties op powerpoint, maar ook door een voorwerp te laten zien of uit een boek voor te lezen.

Kelly zet overigens soms wel wat tekst op haar slides, maar die is duidelijk niet bedoeld om te lezen voor het algemene publiek. Ze zet de bronvermelding van de wetenschappelijke onderzoeken in de rechter onderhoek, in een slecht leesbare kleur en een klein lettertype. Dat is een uitstekende manier om om te gaan met academische zorgvuldigheid, zonder dat het al te veel afleidt. Die rechter onderhoek is namelijk een slecht bekeken deel van een slide.

  1. Maak gebruik van functionele gebaren om je boodschap over te brengen. Kelly gebruik niet alleen powerpoint om op een visuele manier informatie over te brengen, maar ook haar lijf. Ze zegt bijvoorbeeld “When you change your mind about stress…” en wijst dan met haar wijsvinger naar haar hoofd. Dan vervolgt ze met “..you can change your body’s response to stress” en haar hand glijdt langzaam van haar hoofd langs haar lichaam naar beneden. Dit geeft een extra visuele laag aan informatie aan je publiek. Dit kun je in elke presentatie, bij elke pitch doen. Denk van te voren na over wat belangrijke woorden zijn die je wil benadrukken en zoek daar functionele gebaren bij. Vaak maak je die al automatisch. Dat noem ik Lijfleren™. De bonus daarbij is dat het jou ook nog eens helpt om je speech tot wel 7x sneller te onthouden! Want je spiergeheugen werkt veel beter dan je normale geheugen. 
  1. Ontken niet dat je zenuwachtig ben, maar zie het als je lichaam die je helpt om je optimaal voor te bereiden. Dat is de hoofdboodschap van deze hele TEDTalk, die Kelly heel uitgebreid wetenschappelijk onderbouwt. Dit is een de top tip als het gaat om jezelf goed voor te breiden voor elke keer als je voor een groep moet spreken. Voel je stress en zeg tegen jezelf: top, mijn lichaam zegt dat ik er helemaal klaar voor ben, want de focus is er!

Als je nog meer tips wilt, bekijk dan mijn hele TEDAnalyse van Kelly McGonigals TEDTalk op YouTube: https://youtu.be/3pTcN17iQwc

PS: Als je zelf een TEDTalk kent die je graag in een TEDAnalyse video wil zien, laat het me weten: info@depitchcoach.nl.

Deze TEDAnalyse is eerder gepubliceerd in ondernemersmagazine FEEM

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving