Quote – De Pitchcoach

quote blog story of my life

Prachtige blog van Duco van Lanschot in de Quote over pitchen, het belang van verhalen vertellen en de noodzaak van oefenen. Ik ben het 100% met hem eens.

Dit is inderdaad waar het om draait als je mensen wil overtuigen: verhalen vertellen.

Ik zie ook zoveel pitchdecks voorbij komen die alleen maar om feiten, data en cijfers draaien. Terwijl je overtuigt met storytelling. Keer op keer.

Omdat dat de manier is waarop wij mensen informatie opslaan. Omdat storytelling een modus in onze hersenen aanzet die makkelijke, gulle beslissingen neemt, terwijl cijfers precies het omgekeerde doen. Bij alle mensen, dus ook bij investeerders, managementteamleden en andere beslissers.

Daarom zeg ik altijd dat een goede pitch 1,5 minuut nodig heeft: want je heb tijd nodig voor een waargebeurd verhaal dat je droge boodschap ondersteunt. Het is de passiehaak™  waarmee je overtuigt. Niet met die droge boodschap (het ‘concept’) alleen.

En vervolgens moet dat verhaal, zoals Duco zegt worden geoefend. En dat zien we nooit. Ik heb zoveel cliënten die schrikken als ik vertel dat ze een pitch moeten oefenen. 3x per dag, minimaal 2 weken. “Schudden mensen dat dan niet uit hun mouw?”. Nee. Ook ik moet voor elk nieuw optreden oefenen. Zodat het eruitziet alsof het uit de mouw geschud wordt. Maar voor het zover is…..

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving