McKee – De Pitchcoach

Tekst seminar

Zondag stond ik voor de verandering eens niet zelf voor een zaal, maar zat ik in het publiek. Bij de man die mij echt goed schrijven heeft geleerd: Robert McKee.

En niet alleen aan mij. Heel Hollywood heeft bij hem in de klas gezeten. Hij vertelde dat John Cleese al 4x zijn seminars heeft gevolgd. Maar ook heel schrijvend en producend Nederlands komt naar zijn seminars in Londen toe. Zo zat een vorige keer schrijfster Saskia Noort naast me.

Voor John Cleese moet het een feest van herkenning zijn, want op McKees Comedy seminar wordt zijn film uit 1989 “A Fish called Wanda” van A tot Z geanalyseerd.

Precies dat seminar had ik nog nooit gevolgd. Het stond wel op mijn wensenlijstje, maar het had nooit prioriteit. Tot het moment dat dat ik twee maanden geleden een mailtje kreeg dat dit Robert McKees laatste live tour is. Dus je begrijpt: ik heb onmiddellijk een retourtje Londen geboekt.

Het was zondag duidelijk waarom hij stopt met toeren. Hij is inmiddels 81, presenteert voornamelijk zittend en zijn hoest is de afgelopen jaren niet verbeterd.

Hij is zelfs mild geworden. Normaliter als je bij hem in de zaal zit krijg je een hele set aan huishoudelijke regels over dat je een boete moet betalen als je telefoon 1x afgaat en bij de 2x wordt je permanent verwijderd uit de zaal. En te laat binnenkomen was altijd strikt verboden. Nu stond er op de deur “kom stil binnen”.

Heb ik veel opgestoken van dit seminar? Niet echt. Het belangrijkste was zijn conclusie dat er gelachen wordt om de emotie van de ‘set-up’ van een grap te stoppen als de ‘punch’ die onverwacht onderbreekt. Interessante gedachte. De rest was min of meer bekend.

Maar het was fijn om hem nog een keertje live te kunnen zien, het was ook mijn 4e keer. McKee is een absolute entertainer, zelfs als hij alleen maar op een stoel zit. En dat alleen al is het waard om voor naar Londen te gaan.

Robert McKee

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving