Glimlach – De Pitchcoach

Foto Esmeralda - Zin

Vanochtend lag ZIN Magazine van februari in mijn brievenbus. Je begrijpt dat met mijn visagie-angst ik super benieuwd was naar het resultaat van de fotoshoot. Nou, ik ben er erg  blij mee. Ik vind de foto’s van Mark Uyl met de visagie van Carmen Gonzalez prachtig geworden. Heel passend bij het leuke interview van  Renée Brouwer over hoe je als stand-up comedian en pitchcoach mensen helpt om een glimlach op hun gezicht te krijgen.

Dit is het hele artikel:

Esmeralda KleiZin Magazinenreesink (1973) weet als stand-upcomedian hoe ze mensen aan het lachen krijgt. Daarnaast helpt ze als pitchcoach iedereen binnen anderhalf uur een geweldige pitch te schrijven, zodat ze vol energie en zelfverzekerd een uitzonderlijke performance kunnen neerzetten.

“Sinds mijn achttiende maakte ik om de twee jaar een lijstje met wat ik later graag wilde worden. Op elk lijstje stond ‘cabaretier’, want ik heb vaak veel te vertellen en doe dat het liefst met humor. Toch deed ik er lange tijd niks mee. Ik werkte als militair en was tevreden met mijn carrière  binnen Defensie. Helaas overleed viereneenhalf jaar geleden plotseling mijn man Bert. Het gebeurde zo onverwachts, opeens stond mijn hele leven op z’n kop. Na zijn overlijden volgde een verhuizing en tijdens het opruimen kwam ik mijn lijstjes weer tegen. Dat was het moment dat ik dacht: hier moet ik nu echt iets mee gaan doen. Door Bert had ik gezien hoe snel het leven kon gaan, dus waarom zou ik nog langer wachten? Eind 2017 schreef ik me dus in voor een cursus stand-up comedy bij het Comedy Café in Amsterdam. En vanaf het moment dat ik op het podium stond wist ik: dit was wat ik moest gaan doen.

Na de cursus mocht ik samen met medecursisten optreden voor een publiek van zestig tot zeventig man. Erg spannend, maar gelukkig ging het goed. Met mijn stage character (een militair van de luchtmacht) kreeg ik de lachers op mijn hand. Wat ik alleen niet wist, was dat ik mijn teksten op de comedianstafel had laten liggen. Een schoonmaker (toevallig een oud-militair) vond ze en moest er heel erg om lachen. Enthousiast vroeg hij de opname van mijn optreden op bij de eigenaar van het café en hij was weer de manager van cabaretier Javier Guzman. Tja, mijn leven hangt van toevalligheden aan elkaar. Voordat ik het wist, werd ik gebeld of ik naar een show van Javier wilde komen om hem te ontmoeten. Nou, dat wilde ik wel…

Foto E. klein

Omdat Javier vond dat ik talent had, vroeg hij me als zijn voorprogramma mee op tour langs verschillende defensielocaties. Een geweldige kans, waar Defensie mij alle ruimte voor gaf.

Stand-up comedy is voor mij de ultieme podiumkunst. Waar een cabaretier nog een heel verhaal kan vertellen, heb je als stand-up comedian maar één zin voor de inleiding en één zin voor de punch. En de punch die is superbelangrijk, want als je ook maar één woord verkeerd zegt, wordt er niet gelachen. Je krijgt dus onmiddellijk feedback en dat is soms best confronterend. Vooral de avonden waarop het niet lekker gaat, zijn vreselijk. Maar ook die moet je meemaken. En de voorstellingen waarbij het publiek juist wel heel erg geniet, maken veel goed. Die voelen echt als een high.

Inmiddels is het alweer vier geleden dat ik de cursus stand up comedy deed. Na veel voor alleen de ervaring te hebben opgetreden, zou ik in maart 2020 eindelijk voor het eerst betaald worden voor al mijn shows, maar helaas gooide corona roet in het eten. Erg balen, maar daardoor kon ik mijn werk als pitchcoach wel verder uitrollen. Door Defensie was ik namelijk voor deze functie gevraagd, zodat ik iedereen op de werkvloer kon helpen om met een fantastische pitch zijn of haar ideeën met de top te delen.

Alles wat ik daarvoor gedaan had, zowel mijn werk als militair als stand-up comedian, kwam met het pitchcoachen samen. Sinds oktober 2020 werk ik daarom fulltime als zelfstandig pitchcoach. In anderhalf uur tijd help ik anderen een geweldige pitch te schrijven, zodat ze vol energie en zelfverzekerd hun verhaal kunnen doen. Geweldig om te doen, want het is echt mijn passie om mensen te enthousiasmeren en te coachen. En of dat nou op een podium is of in een persoonlijkere setting, dat maakt mij niet uit. Als ik ze maar kan laten stralen!”

Foto Zin Magazine

Meer weten? www.depitchcoach.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in ZIN Magazine van februari 2022. https://www.zin.nl/2022/02/01/glimlach/

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving