Wit papier – De Pitchcoach

Pitch Erica Alderhof

Ik zit met Erica Adelerhof, de toekomstig directeur van een uniek therapeutisch centrum voor mensen met ‘multi-problematiek’. En Erica baalt. Want ze is een wit-papier-cliënt. Ze heeft zo zitten te worstelen met haar pitch, dat ze letterlijk geen woord op papier heeft gekregen.

Als ik namelijk samen met je een perfecte pitch creëer, leer ik je eerst in 20 minuten online de 4 elementen van de perfecte pitch. Dan is de opdracht: Schrijf in maximaal 30 minuten zelf een concept-pitch als start voor onze gezamenlijke schrijfsessie later die week.

Die opdracht is Erica niet gelukt en daar baalt ze enorm van.

“Esmeralda, ik heb maar zitten peinzen. In de auto, onder de douche, met mijn voice-recorder naast me. Maar er komt maar niets. Ik blijf maar vastlopen, want ik wil zoveel zeggen. Dus sorry, ik heb niets voorbereid. Ik heb echt je hulp nodig”.

Ik vind het niet erg: wit-papier-cliënten zijn altijd een superleuke uitdaging! Als ik zeg dat dat geen enkel probleem is en dat ze over anderhalf uur de perfecte pitch voor zich heeft liggen, kijkt ze sceptisch. “Ik vertrouw op je, maar ik heb er een hard hoofd in. Ik weet niet eens voor wie ik de pitch wil hebben: investeerders, mogelijke cliënten, de ondernemersvereniging waar ik voor mag pitchen.”

We besluiten dat investeerders op dit moment de meest dringende doelgroep is en dan gaan we aan de slag. Ik stel eerst de bankiersvraag:

“Mevrouw, u wilt van ons een investering van 5 miljoen. Vertelt u eens wat over uzelf,” en laat haar praten. Hoewel ze na 1,5 minuut vastloopt, zitten er heel veel goede elementen in deze eerste poging. Ik vertel haar hoeveel ze al goed doet en waar we mee verder werken. En dat ik de sprankeling in haar stem mis, dus dat ik wil dat ze me iets over haar cliënten vertelt. Zodra ze over één van hen vertelt, licht haar gezicht op. Bingo, daar gaan we mee verder als het centrale verhaal!

80 minuten later staat de pitch op papier. Ik vraag: “Is dit ‘m?”

Ze leunt terug, haar ogen gaan naar boven en ik zie ze in rap tempo rood worden. “Dit is ‘m! Ik word er geëmotioneerd van,” zegt ze. “Ik heb er zo’n zin in om dit neer te zetten. Dit is zo de kern van wat ik wil doen. En voor wie ik er wil zijn. Dit is wie ik ben. Top!”

Mission accomplished.

Wil jij ook binnen 90 minuten een perfecte pitch creëren? Ik help je graag! Klik hier om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving