Sollicitatiepitch – 7 tips – De Pitchcoach

Olivier

Hoe creëer je een goede sollicitatiepitch? In dit artikel geef ik je 7 tips die ik uitleg aan de hand van de sollicitatievideo van Olivier van Hoore.

  1. Wees duidelijk in wat je wil. Olivier kwam bij mij met een concept-pitch waarin hij alleen over communicatieadvieswerk sprak. Maar al pratend werd duidelijk dat hij een internationale omgeving ook geweldig vindt en best ook zou willen en kunnen lobbyen. Dus dat zegt hij nu direct aan het begin van de sollicitatiepitch. Hoe duidelijker je bent, hoe groter de kans dat je krijgt wat je wil.

  2. Wees 100% eerlijk, maar niet te bescheiden. Als je bent afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in Zuid-Amerika studies, dan ben je dus een “Zuid-Amerika expert”. Dat vond Olivier best een groot woord, maar het is natuurlijk wel de waarheid. We hebben dat ook bewezen door te kiezen voor een verhaal dat zich in Zuid-Amerika afspeelt.

  3. Concentreer je op drie eigenschappen die je hebt. Olivier, net als al mijn cliënten, probeerde in zijn concept-pitch de kijker te overtuigen met zoveel abstracte eigenschappen als hij kon bedenken. Van stressbestendig tot kritisch, van verbindend tot creatief. We hebben er uiteindelijk voor drie gekozen: oplossingsgericht, creatief en netwerker. Meer blijven er toch niet hangen bij je publiek en drie geeft het gevoel dat je volledig bent.

  4. Bewijs die drie eigenschappen met een waargebeurd verhaal, dat je publiek aan je lippen laat hangen. We vertellen het spannende verhaal van zijn zoektocht naar het adres van de auteur van het boek waar hij zijn masterscriptie over schrijft. Daarin bewijzen we dat hij oplossingsgericht en creatief is en goed kan netwerken. Hij weet aan het adres te komen door contacten te leggen in de hoogste kringen van Colombia: via een Colombiaanse student in Leiden, de burgemeester van de hoofdstad Bogota en de hoofdredacteur van de Colombiaanse NRC.

  5. Vertel het verhaal zo dat je publiek onbewust ook nog andere eigenschappen meekrijgt. Bij Olivier wilden we tussen neus en lippen door ook duidelijk maken dat hij uitstekend Spaans spreekt. Dus geeft hij de naam van het boek in het Spaans, spreekt hij Bogota uit op z’n Spaans en noemt de naam van de krant El Espectador, in plaats van het alleen te hebben over ‘de NRC van Colombia’. Maar ook wordt duidelijk dat hij goede communicatieve vaardigheden heeft en doorzettingsvermogen, anders was hij niet aan dat adres gekomen.

  6. Oefen, oefen, oefen. We hadden zijn sollicitatiepitch binnen 1,5 uur geschreven. Het in één shot opnemen van de videopitch duurde 2 uur. In die tijd heeft Olivier het verhaal steeds verder verfijnd en voor de rest van zijn leven in zijn hoofd gekregen.

  7. Noem je naam aan het begin en aan het eind. Je begint met je naam, om de context te schetsen. Het zou raar zijn als je die niet aan het begin noemt. Maar dan is er nog geen echte interesse bij het publiek. Die is er pas nadat ze het hele verhaal hebben gehoord en denken: “Drommels, dat is precies de vent die wij hier nodig hebben”. Op dat moment zijn ze pas echt geïnteresseerd in je naam, hebben ze hun pen in de aanslag en moet je ‘m dus nog een keer noemen.

Werk jij voor een organisatie die wel een oplossingsgerichte, creatieve communicatieadviseur of lobbyist kan gebruiken met goede communicatieve vaardigheden, doorzettingsvermogen, die goed kan netwerken?  Neem dan contact op met Olivier van Hoore.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving