Senses – De Pitchcoach

Foto Rick

Tip 2: Maak gebruik van de manier waarop mensen informatie het beste onthouden. Hoe doe je dat?

Als wetenschappelijk jurylid van de Pitch Award 2022 heb ik beloofd uit te leggen waar ik precies op ga letten bij het beoordelen van de ingezonden pitches. Hierbij tip 2, die voor iedereen die wil dat zijn verhaal blijft hangen bij de luisteraar.

We weten dat mensen geen losse feiten opslaan, maar verhalen. En we weten dat verhalen het best blijven hangen als ze een emotie raken. Dus is het handig om je boodschap aan te bieden in de vorm van een verhaal met een emotie, als je wilt dat je bij je publiek blijft hangen.

Hoe doe je dat het beste? Door ons mee te nemen in jouw wereld en ons een echt gebeurd verhaal te vertellen waar jij een emotie bij voelt: je gaat er van glunderen, bijvoorbeeld, of je wordt er boos van. Ik noem dat een Passiehaak™.

Om ons echt mee te slepen in jouw wereld, moet je ons met jouw wereld kennis laten maken op de manier waarop jij die wereld ook hebt leren kennen. Door middel van je zintuigen. Vertel ons wat je zag, hoorde, voelde en misschien zelfs rook of proefde. 

Het filmpje hieronder (van een van mijn cliënten: Rick Torenstra) laat ik bij trainingen vaak zien als een goed voorbeeld van hoe je dat doet.


Kijk maar eens of je na afloop van zijn verhaal nog exact weet of het er heet of koud was, welke kleur kleding de chauffeur van de bomauto aanhad en wat hij hoorde nadat de bom was afgegaan. Waarschijnlijk kun je het moeiteloos navertellen. Dat is de kracht van zintuigelijke informatie en verhalen vertellen!

Wil je meer weten over de wetenschap hierachter? Download dan de lijst met 22 wetenschappelijke leestips op: https://depitchcoach.nl/leeslijst/.

Wil je je inschrijven voor de Pitch Award 2022 als toeschouwer of deelnemer? Schrijf je dan nu in voor het IMPRESS Nederland congres van 1 november 2022: https://impressnederland.nl.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving