Oeps – De Pitchcoach

NEDS 2022

Ken je dat, dat je ‘ja’ ergens tegen gezegd hebt, maar je niet helemaal gerealiseerd hebt wat het allemaal inhoudt?

Dat had ik toen ik door Ron Nulkes, de directeur van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (de NIDV) werd gebeld met de vraag of ik de moderator van hun jaarlijkse congres, het NEDS (NIDV Exhibition Defence & Security) wilde zijn.

“Je bent er vast zelf weleens geweest toen je nog militair was”, zei hij. Inderdaad, ik kon me van 20 jaar geleden een event met zo’n 400-500 man en een paar stands herinneren.

Dus ik zei nonchalant “ja”.  En de mededeling dat het dit jaar in de Ahoy gehouden werd, was ook geen rode vlag. Ook daar heb je kleine zalen, tenslotte.

Dus toen Ron bij de voorbespreking een week van tevoren vertelde dat er dit jaar een record aantal bezoekers en standhouders waren, moest ik mij behoorlijk beheersen om er professioneel en nonchalant uit te blijven zien: 3500 bezoekers, 170 exposanten en 20 buitenlandse delegaties!

Gek genoeg maakt het voor mijn voorbereiding als dagvoorzitter niet uit of ik voor 35 of 3500 man sta. Ik moet nog steeds evenveel werk doen: research naar de sprekers, goede introductieteksten schrijven & leren en de paneldiscussie voorbereiden.

Maar kennelijk doet het met mijn hoofd wel meer, want twee avonden voor het event had ik een droom waarin ik mijn aantekeningen was vergeten, de zaal niet kon vinden en vergeten was om me om te kleden. Dus de dag erna toch maar wat extra oefentijd ingepland én, als een goede militair, mijn schoenen gepoetst.

Anderhalf uur voor het evenement kwam ik binnen. In de meest professioneel georganiseerde setting ooit. En ik ben als dagvoorzitter en keynote spreker op heel wat events geweest.

Het thema was “Nederland Radarland”, dus er was een rond podium, met 900 man publiek aan alle zijden en mijn entree (op opzwepende muziek) als moderator kon je op een ‘radar’ zien. Die hebben we 3 keer getimed om ‘m perfect te krijgen. Elk detail werd met de techniek en stage-manager Rene Simmers doorgenomen. Op welke cue van mij de muziek voor de volgende spreker opkwam, wie waar moest staan tijdens het interview naast het podium in verband met de camera’s en waar de hand-held microfoon moest blijven tussen twee sprekers in.

Het was een geweldig event! En het eindigde voor mij heel bijzonder. Ik kreeg een week later, in de post, een dankbrief van de voorzitter, Hans Hillen. Hoe leuk is dat! Dat heb ik nog nooit van een cliënt gehad. Mijn rol als moderator was “alom zeer gewaardeerd”. En of ik er volgend jaar op 30 november 2023 weer bij wil zijn. Maar natuurlijk!

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving