MLM – De Pitchcoach

De pitchcoach hoort een mlm verkoper aan

We hebben een pitchstrategiegesprek ingepland, maar het wordt al snel duidelijk dat hij helemaal geen behoefte heeft aan het verbeteren van zijn pitch- en presentatievaardigheden.

“Ik doe niets anders. Daar ben ik harstikke goed in”, zegt hij.

“Waarom spreek je dan met me af?” vraag ik hem op de man af.

Ik heb de laatste tijd al vaker dit soort gesprekken gehad. De laatste keer was ik er vrij zeker van dat diegene op zoek was naar een succesvolle mede-ondernemer om mee te daten. Niet echt waar ik voor in de stemming ben tijdens een zakelijk gesprek over pitchen.

“Ik wil je leren kennen, gewoon even een virtueel bakje koffie”, zegt hij. Hij houdt zijn kopje warm water omhoog.

“Jij warm water, ik cola light”, zeg ik tegen hem, inwendig zuchtend, maar uit beleefdheid vriendelijk doorpratend.

Nou dat vindt hij maar niets. “Harstikke gevaarlijk aspartaam, moet je niet doen”, zegt hij.

Mmm, dit is geen goed begin voor iemand die ‘harstikke goed’ is in pitchen. Je publiek direct tegen je in het haar strijken.

“Dat heb ik al vaker gehoord”, zeg ik, “maar nog nooit op PubMed een wetenschappelijke publicatie kunnen vinden die dat hardmaakt.”

“Dan moet je ook op andere, alternatieve websites kijken”, zegt hij.

Mmm, ook het vervolg is niet bijster sterk. Hij heeft denk ik in zijn publieksanalyse (mocht hij die gedaan hebben) de ‘dr’ voor mijn naam gemist.

Ik zeg: “Nou, ik ben wetenschapper. Ik doe mijn research op DE wetenschappelijke site van de medische wereld, niet op wappie sites”.

Inderdaad, het woord wappie is in deze niet bijster goed om de conversatie met deze persoon op te houden, maar dat is ook niet meer mijn doel.

“Oh, maar ik ben ook geen wappie. Mijn producten zijn ook wetenschappelijk onderbouwd. Ik zoek zelf wel even op PubMed.” Na wat zoeken kan ook hij geen PubMed artikel vinden (duh…).

Dan komt langzaam de aap uit de mouw. Hij verkoopt voedingssupplementen. Waar zelfs de hond van één van zijn klanten enorm van is opgeknapt.

Ik heb moeite om als pitchcoach een giechel binnen te houden. Wat een bizar argument. Ons product werkt goed voor honden!

Er worden geen namen genoemd, maar het is mij volstrekt helder: dit is een MLM. Een multi-level-marketing organisatie. Een piramidespel, waarbij je je geld niet perse verdient met het product dat je verkoopt, maar vooral door het binnenhalen van andere ondernemers die onder jou werken.

Het kost me een 29 minuten om van hem af te komen. Pas als ik heel duidelijk zeg: “Okay, ik ben niet geïnteresseerd in voedingssupplementen en jij niet in pitchen”, valt het kwartje.

Conclusie: Ik heb weer eens 30 minuten verspild aan iemand die mij wat wil verkopen waar ik niet voor open sta. En ik ben te beleefd om daar snel een eind aan te maken. Telefonisch lukt me dat prima, maar op Zoom vind ik dat heel erg moeilijk.

Hoe komen jullie snel van dit soort MLM en date-gesprekken af op Zoom? Wat zeg je dan? Of laat jij ze ook veel te lang duren uit beleefdheid?

 

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving