Tip 3: zorg dat je goed op camera staat. Als jurylid van de Pitch Award kijk ik of deelnemers presenteren op wetenschappelijke basis. Hierbij de laatste in een serie van drie artikelen waarin ik uitleg waar ik dan precies op let.
Want ondanks dat de Pitch Award is uitgesteld naar 8 maart 2023, blijven de criteria natuurlijk hetzelfde. Als ik een ingestuurde pitchvideo beoordeel, dan kijk ik ook of je bij het opnemen op je smartphone basis cameratechnieken gebruikt.
Vier basistips om goed op beeld te komen:
1. Komt het licht van voren?
Niets is vervelender dan licht dat van achteren komt. Jij bent dan slecht te zien en wij als publiek kijken in het licht, wat vervelend is en direct een slechte indruk geeft. Zorg dus dat jouw licht of belichting van voren komt.
2. Staat de camera op ooghoogte?
Onderzoek van Baranowski & Hecht laat zien dat als je betrouwbaar wilt overkomen je de camera op ooghoogte moet zetten. Een camera onder of boven ooghoogte verlaagt je betrouwbaarheid!
3. Zijn je ogen op 1/3e hoogte van de bovenkant van het scherm?
Verdeel je scherm met twee horizontale en twee verticale lijnen in een raster van 3×3. Als je een iPhone hebt dan kun je je camera zo instellen dat je dit op je smartphone te zien krijgt. Als je die niet hebt, doe het dan in gedachte.
De punten waar de lijnen kruisen zijn de punten waar onze ogen en aandacht automatisch naar worden toegetrokken. Zorg dat je ogen op de bovenste lijn terecht komen. Dan kijken we automatisch naar je. En lijk je niet te groot of te klein.
4. Sta je er niet te dicht op?
Zorg dat je niet te dicht op de camera staat. Doe je dat wel, dan hebben we namelijk het gevoel dat je onze persoonlijke ruimte binnendringt, volgens onderzoek van Bailenson. Een goede tip daarbij is: kijk of het mogelijk is voor de ander om jouw lichaamstaal te zien. Bijvoorbeeld dat je handen bewegen. Dan zit/sta je op een goede afstand.
Meer lezen over deze en andere onderzoeken? Download dan mijn leeslijst “De wetenschap achter presenteren & pitchen”: www.depitchcoach.nl/leeslijst