BKO – De Pitchcoach

Schrijf je perfecte pitch....eh....mini-college

“Wij zijn als universitair docenten heel goed in lange verhalen vertellen, maar het kort houden, daar kunnen we nog wel wat over leren”, zegt Rene Moelker als hij mij introduceert aan zijn team.

Ik ben terug op mijn oude werkplek, op de Faculteit Militaire Wetenschappen in Breda. Met een dag ‘Mini-colleges op video opnemen’. ’s Ochtends een mini-college schrijven en ’s middags aan de slag om ‘m zelf op te nemen met de eigen laptop of smartphone.

Zodra we beginnen, vraagt één van hen: ”Moet het perse een mini-college zijn, of mag het ook om een ander soort overtuigende tekst gaan? Want ik moet vanmiddag het management team overtuigen van het belang van mijn vakgebied”. Een andere deelnemer knikt heftig mee: “Ik heb dezelfde vraag, wan ik moet er binnenkort voor zorgen dat collega’s mijn vakgebied niet als bedreigend zien, maar als een aanvulling op hun eigen werk.”

Mij maakt het niet uit, want of je nou een mini-college creëert of een pitch, het proces is hetzelfde. Het gaat om de vraag: hoe overtuig je mensen, op een super boeiende manier, in een zo kort mogelijke tijd?

Dat zijn vaardigheden die vrijwel niemand heeft geleerd, ook deze heel ervaren docenten niet. Uit eigen ervaring weet ik dat zelfs de BKO (de Basiskwalificatie Onderwijs voor universitair docenten) je dat niet leert.

Dus het is heel leuk om mijn oud-collega’s te mogen bijscholen over hoe je kort overtuigt. En hoe je dat op een heel simpele manier op camera doet.

De ultieme waardering komt aan het eind van de dag als Renee vraagt aan de groep, waar ik bij ben:  “En, moeten we voorstellen om deze dag toe te voegen aan de BKO voor alle docenten?”. Een enthousiast ‘ja’ volgt van de hele groep.

Wie had dat ooit gedacht? Van BKO-student tot BKO-docent in 12 jaar!

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving