Kalmerende gebaren – De Pitchcoach

Betonhuis

“Oh, is dat wat mijn collega doet, als hij over zijn bovenbeen wrijft?!”

Ik zit bij Betonhuis om te zorgen dat de webinar van a.s. dinsdag over het CSC keurmerk super professioneel gaat worden.

We hebben het over dat je de eerste paar minuten stress kunt ervaren en dat mensen dan rustgevende gebaren maken. ‘Soothing gestures’ heet dat in vaktermen. Jezelf als het ware aaien om tot rust te komen. Dat helpt, maar laat tegelijkertijd aan de rest van de wereld weten dat je nerveus bent. Terwijl je wil uitstralen dat je relaxt bent.

We hebben een voorbeeld gezien van één van de sprekers die zijn vingers in een bidhouding heeft verstrengeld en de bovenkant van zijn hand met zijn duim aait. En nu kijken we een opname terug waarbij een andere deelnemer een geldgebaar maakt door zijn wijsvinger en duim constant samen te wrijven.

Hij kijkt vol verbazing naar de video: “Ik wist echt niet dat ik dat doe”.

Dat vind ik zo leuk aan mijn vak: ik benoem het, laat het zien op video en leg uit waarom je iets (onbewust) doet.  Dat is vaak het enige wat nodig is om het daarna te voorkomen: even weten dat je het doet zodat je erop kunt letten, het voelt en daarna kunt stoppen. Het onbewuste, bewust maken.

Foto: uiteraard staat bij Betonhuis de webcamera op een stuk beton.

Deel dit bericht op:

Bedankt voor Je inschrijving